Szemantikára hangolt HTML

Humán Web honlapkészítés, keresőoptimalizálás logo

Mit esznek a szemantikus keresőrobotok? Mindenki tisztában van a szemantika fogalmával? Szemantikus az Ön weboldala?

Honlapkészítés oldal navigáció

Tegye a kedvencekhez Ctrl+D-vel /Windows and Chrome OS/; vagy command-d-vel /Mac/

Segíthetünk?

Szemantikus weboldal a gyakorlatban

A keresőrobotok azt eszik, amivel táplálják őket. Fontos, hogy ki, hogyan és mivel eteti őket. Ha jól bánnak velük - tisztelve a szemantikát -, hálásak lesznek érte.Hidasi L.

Szemantikára hangolt kereső-rendszerek képesek valódi tartalomként kezelni a jól kódolt szöveget. Meta-adatok segítségével válnak tematikusan kereshetővé az internetes dokumentumok. Struktúrált tartalom a hagyományos - papíralapú -, írott szöveg esetében segíti a szövegértést. Hasonló a helyzet a webes tartalomnál.

A tematikus keresés alapját a címsor - más néven title - és az oldal leírása - vagyis a meta description tag - adja.

Szemantikára hangolt honlap létrehozásához figyelmbe kell venni, hogy melyek azok a html elemek, amelyek - a tartalom és forma mellett - erősítik a jelentést.

Szemantikus webhely létrehozása

A jól struktúrált oldal mind a felhasználó, mind a keresőrendszerek számára jobban követhető. Egy weboldal akkor gazdag szemantikailag, ha életszerű - realisztikus és jól érthető -, a felhasználóhoz közelálló szövegrészeket tartalmaz. A felhasználó elégedettebb, ha például számozott felsorolást lát az oldalon. Vagy erősödik benne a végre megtaláltam, amit kerestem érzés, amikor odavaló - más szóval releváns - idézettel is találkozik az oldalon.

A keresőrendszerek ki tudják válogatni a strukturált adatokat a dokumentumból. Ezért pontosabb találatot tudnak megjeleníteni a felhasználók számára. Így seo szempontból is ajánlott szemantikus honlap létrehozása.

Amikor egy seo specialista ráérez a szemantikára, igyekezetét a Googlebot - a Google kereső robotja - jutalmazza.

Szemantikus webhely-fejlesztéssel kapcsolatban sokan mikroformátumokra vagy HTML5-re gondolnak, pedig a korábbi HTML verziók is alkalmasak voltak alapszintű szemantikai kialakításra.

Weboldal szemantikai elemzése

Vajon milyen szemantikus adatokat észlel a keresőrobot a weboldalon? Tesztelje Ön is saját weboldalát a w3.org alapszintű szemantikus teszt oldalán és - az eredmények alapján - egészítse ki szemantikus html elemekkel a honlapját!

Olyan a szemantika a weboldal és a keresőrobot közötti kommunikációban, mint amikor egy dialógusban közös hullámhosszon vagyunk. Ilyenkor mi magyar emberek érezzük - és azt szoktuk mondani -, hogy félszavakból is megértjük egymást.

E gondolat után, visszatérve a keresőrendszerek világába, a keresőrobot érzékeli azokat az elemeket - ha úgy tetszik félszavakat, - amelyek valódi tartalomra utalnak. Vagyis a szemantikus honlap jobban ráhangolódik a keresőrobotokra, amelyek képesek olvasni a sorok között.

Érdemes megismerni azokat a html elemeket, amelyek támogatják a szemantikát.

Keresőoptimalizálás és szemantika

Sok seo szakember már korábban is alkalmazta a jelentést erősítő html elemeket, amikor alig volt ismert a szemantikus keresés. A kulcsszavas keresőkben jobb helyezést lehetett elérni szemantikus html elemek használatával.

Kereső optimalizálási szempontból nem csak annak van jelentősége, hogy melyik html elem használható szemantikusan, hanem annak is, hogy optimálisan használjuk-e az elemeket.

Definiált szemantikus adatok

Általános meta-adatok

Author
Az oldal szerzője
Description
Az oldal leírása
Language
A weboldal nyelve
Title
A weboldal címe

Hierarchikus struktúra

h1
H1 = Főcím. Példa: <h1>Mit esznek a keresőrobotok?</h1>
h2-h6
h2 = 2-es címsor, h3 = 3-es címsor, stb. A logikai sorrendet be kell tartani a címsorok között. h1>h2>h3>h4>h5>h6

További adatok

blockquote
A blockquote tag hosszabb idézethez használatos
em
Alap hangsúly, jellemzően dőlt betűvel jelenik meg
ol
Számozott felsorolás
p
A bekezdés jelölésére szolgál
q
A q tag rövidebb - bekezdésen belüli - idézethez használatos
strong
Erős hangsúly, jellemzően félkövér betűvel jelenik meg
ul
Számozatlan lista

Szemantikus technológiájú keresők

Értelmes összefüggéseket felismerő - szemantikus technológiára épülő - keresőrobotok jelentéssel feltuningolt tartalmat keresnek az oldalon. A szemantikus technológia fejlődésével fel fog értékelődni a kulcsszavak környezete, a szinonímák és az érzelmekkel kapcsolatos szavak használata.

Néhány kereső a sorok között is tud keresni. Próbálja ki Ön is a szemantikát kedvelő Hakia.com keresőt!

Keresés

A legismertebb kereső motorok fejlesztői már évekkel ezelőtt elmozdultak az új irányzatú keresés irányába. A kereséshez fel kell készíteni a szoftvereket és - ezzel párhuzamosan - a weboldalakat is szemantikussá kell tenni. Célszerű irányítani a felhasználó érdeklődését szemantikára támaszkodó keresés felé és bátorítani a felhasználót az új technológiájú keresők kipróbálására.

Ez is érdekelheti Önt

Szemantikus szócikk a Wikipédiában

Beszélgetés - pontosabban kerekasztal beszélgetés - a szemantikus webről Abonyi-Tóth Andor honlapján

Értekezés a szemantikus webről Herendy Csilla nézőpontjából

Weboldal látogatottság növelés

Tudunk Önnek segíteni. Hívjon! +36 202305054

A nyomtatott oldal szinei: fehér háttér, fekete betű. Nyomtatás most

Frissítve: 2015-05-30.

Visszatérés az oldal elejére