Tolmács keresési tudnivalók | Tolmácskereső

Humán Web honlapkészítés, keresőoptimalizálás logo

Tolmács keresési tudnivalók +36 20 2305054

Oldal navigáció

Tegye a kedvencekhez Ctrl+D-vel /Windows and Chrome OS/; vagy command-d-vel /Mac/

Miben segíthetünk? Mi a kérdése?

Tolmácskereső tippek

Milyen tolmácsot keres?

Szakfordítás, tolmácsolás

Konferencia-tolmács, szinkrontolmács:
Olasz tolmács

Tolmacsolási formák

A legismertebb tolmácsolási formák: kísérőtolmácsolás, konszekutív - követő - tolmácsolás, szimultán - más néveb szinkron - tolmácsolás és fülbesúgó tolmácsolás.

Szinkrontolmács - szimultán tolmács

Szinkrontolmácsolás során a tolmács az elhangzott beszéddel egyidejűleg fordít. Szinkrontolmácsot konferenciák és nagy létszámű rendezvényekhez szoktak kérni. Ez a tolmácsolási fajta jelentős szellemi megterhelést jelent a tolmácsok számára. Szinkrontolmácsok, vagy más néven konferenciatolmácsok tolmács-kabinban, megfelelő technikai berendezésekkel végzik a munkájukat.

Konszekutív tolmács

Az elhangzott beszédet - mondatonként, vagy egyéb gondolati egységenként - hangosan fordítja a másik fél számára a konszekutív tolmács. Oda-vissza, mindkét nyelvre kell fordítani. Ezért konszekutív tolmácsolásnál a tárgyalási idő megduplázódhat. Kisebb létszámú tárgyalásokon, megbeszéléseken alkalmazott tolmácsolási forma a követő tolmácsolás.

Kísérőtolmács

Nevében benne van, hogy a kísérő tolmácsolás több helyszínen, gyakran új résztvevővel, tárgyaló partnerek cserélődésével zajlik.

Fülbesúgó tolmácsolás

A szinkrontolmácsolás és a konszekutív tolmácsolás kombinációja. A tolmács a megbízó (vagy rajta kívül 1 fő) mellett fülbe súgva tolmácsolja a másik fél mondanivalóját.

Tolmácskereső tippek

Célszerű idegen nyelvre, szakterületre, esetleg földrajzi területre szűkíteni a keresést. Próbaként írjuk be a keresőbe a kívánt szavakat, például: olasz műszaki tolmács -és máris válogathatunk a tolmácsok közül.

A nyomtatható verzió fehér háttérrel fekete betükkel - képek és formázás nélkül - lesz kinyomtatva.

Összegezve: Több szakterületet érintő tolmácsolás esetében többéves tolmácsolási tapasztalat és szakterületek együttes ismerete számít a megfelelő szaktolmács kiválasztásánál. Üzleti jellegű tolmácsolás során a műszaki, jogi, pénzügyi vagy informatikai kérdések is előtérbe kerülhetnek.

Idegen nyelvtudás mellett hasznos a szakterületen szerzett végzettség - vagy gyakorlat - a tolmácsoláshoz.

Utolsó frissítés dátuma: 2012-04-21.

Visszatérés az oldal elejére